Jdi na obsah Jdi na menu
 


Varroáza je infekční onemocnění včel způsobené roztočem Varroa destructor (Anderson a Trueman, 2000), původně označovaný jako Varroa jacobsoni (Oudemans, 1904). Tento roztoč pochází z Indie, kde jsou tamní včely vůči němu rezistentní, na rozdíl od včel evropských. V České republice je rozšířen od 70. let 20. století. Napadá především plod ale i dospělé jedince, které značně oslabuje sáním hemolymfy.

Léčba varroázy se provádí po sběru medu v podzimních měsících. V zimě na přelomu let 2007–2008 zahynula v důsledku varroázy přibližně třetina včelstev v ČR.[1]


Klinické příznaky

Včelstvo postupně slábne, líhnou se včely s nedokonale vyvinutými křídly, zakrnělými nohami či menším počtem nohou. Dochází k výraznému zkrácení délky života včel, přičemž včely hynou často během zimy, v případě masivního napadení i na podzim.

Diagnostika

Při diagnostice varroázy je zaměřena pozornost krom klinických příznaků zejména na identifikaci původce. Vyšetřuje se měl (adspekční, flotační metodou), trubčí plod (adspekcí či vyplavením) nebo dospělé včely (termická nebo třepací metoda). Diferenciálně diagnosticky je třeba odlišit včelomorku obecnou (Braula coeca).